För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



fredag 19 februari 2016

En helt vanlig människa

Jag hade en romantiserad bild i huvudet.

En sån där bild man får när man konsumerar en alltför stor mängd amerikanska science-fictionserier och filmer.

Att han skulle plinga på dörren med en stor heltäckande kroppsdräkt där endast ögonen var synliga och en mask för munnen som gjorde hans röst spöklikt  darthvaderaktig.

Men så var det ju inte...

*Spoiler Alert*

Likt skurken i den nya Starwarsfilmen,
såg han egentligen ganska trist och alldaglig ut där han stod bakom dörren bärande på sin lilla plastväska som innehöll en maskin som närmast kunde liknas vid en batteridriven skruvdragare.

Igår hade vi besök av Anticimex som vi anlitat för att få bukt med de pälsängrar som tycker att de ska få bo under våra golvlister. Fast det tycker inte vi...

Det sannolika är att dessa larviga kräk är en sen födelsedagspresent som vår berömda föredetta äckelpissgranne lämnade efter sig när hon blev vräkt...

*Gore Alert*

Nu är dom förhoppningsvis ett minne blott efter att Anticimexsnubben har matat dom med ett (för dom) ytterst aptitligt men sylvasst kiselpulver som skär upp deras tarmsystem så att de förblöder medan de kryper ut på golvet och skriker ut sin ångest på pälsängriska (världens tystaste språk) innan de obönhörligt tvingas in i den mordiska snabeldraken...

Nu är vi färre som bor i vår trea. Dock känns det fortfarande underligt nog lika trångt som tidigare...

lördag 13 februari 2016

Fårskocken

Jag trodde länge att får var ganska korkade, men faktum är att de egentligen är ganska intelligenta egentligen.

Trots allt så kretsar ju deras liv i största allmänhet kring att äta, fortplanta sig, sova och skita. Fyra uppgifter som de klarar galant.

Vi (vuxna) människor har förutom dessa fyra basbehov även vissa andra krav på oss, som till exempel att vi bör kunna klä oss själva, upprätthålla en hyfsad hygien, föra oss bland folk, o.s.v.

Jag vill även tillstå att behovet av att kunna räkna ut världens enklaste "matematiska" uppgift endast genom att bruka sunt förnuft och rationellt tänkande även hör till baskraven.

Men det är faktiskt ganska många som fallerar på dessa övriga punkter, speciellt på den sista...

Nedanstående exempel är tagen från en typisk sådan matematisk uppgift som det kryllar av i sociala medier.

För att räkna ut denna uppgift och liknande bör man använda följande enkla punktlista:

1. LÄS UPPGIFTEN ORDENTLIGT! Inte bara en gång utan helst hundra gånger tills du är helt på det klara vad det är som ska göras...

2. Om man har gjort nummer 1 så inser man att eftersom det står att 90% av alla inte fixar att räkna ut detta, så bör man med sunt rationellt tänkande inse att det måste ligga en hund begraven här.

Det är ju nämligen så att den rent matematiska operationen i denna uppgift är så urbota enkel att till och med en rabiat skvallerkärring, (alternativt 2-åring) skulle klara av det.

Men eftersom det står som det gör så lär det inte vara den rent matematiska operationen som är det kluriga här...

3. Lös uppgiften och bifoga eventuellt ditt svar till kommentarsfältet, men se först till att läsa igenom vad alla andra har skrivit, och bilda dig en uppfattning om vilket av de svarsalternativ du har kommit fram till som kan tänkas vara det korrekta.

Ovanstående punktlista är ju egentligen mycket simpel, och om alla skulle kunna följa den så hade mitt liv inte behövt kretsa kring att moderera såna här löjliga trådar i vissa grupper på Facebook.

Jag blir nämligen så fruktansvärt trött på folk. Inte egentligen på det faktum att de svarar fel (Jag vill hävda att det snarare är 99% som svarar fel på ovanstående uppgift), men mest på att de fortsätter att hävda att deras svar MINSANN är korrekt trots att de har blivit överbevisade tusen och åter tusen gånger...

För er som läser denna blogg, så får ni gärna skriva svaret på ovanstående "matematiska" uppgift, förutsatt att ni följer ovanstående punktlista och att ni bifogar en härledning till hur ni kom fram till ert svar...