För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



tisdag 31 januari 2017

64 rutor

Fick en fråga om varför inte Mummelbloggen någonsin tar upp ämnet schack.

Det kanske beror på att det är ett för utomstående ganska tråkigt och väldigt svartvitt ämne...

Jag har faktiskt spelat schack i 25 år nu, svårt att fatta att tiden har gått så fort, och ändå har jag inte lärt mig speciellt mycket :)

Å andra sidan har jag inte heller försökt speciellt hårt, har väl funnits viktigare saker att fokusera på kanske.

För några dagar sedan avslutades årets storturnering i Wijk Aan Zee i Holland som är den av årets tävlingar som alltid samlar det starkaste startfältet, så även i år.

Inför sista ronden låg amerikanske världstrean Wesley So i ledningen tätt före världsmästaren och världsettan Magnus Carlsen från Norge.

Förhoppningen fanns om att det skulle bli spännande men tyvärr så verkade So:s motståndare ha glömt bort att äta sina tankenötter till frukost för han spelade obegripligt dåligt för en spelare på den nivån och blev mer eller mindre krossad.

Man får givetvis gratulera herr So, men om man någonsin har funderat på huruvida det existerar uppgjorda matcher på elitnivå i schack så är det nu.

Den viktigaste turneringen för året avgjordes dock på Lerbäcken i lördags, i herr Reimhagens regi, där undertecknad lyckades dela segern efter att ha presterat både bra och uselt... :)

lördag 21 januari 2017

Dom sjunker allt djupare

Har varit inne på ämnet flera gånger tidigare men det tål att upprepas för fördumningen når ständigt nya höjder...

Nu senast har det börjat florera ett inlägg på FB som går ut på att man ska skriva en viss kod i kommentarsfältet som innehåller de tre sista siffrorna i ens mobilnummer och om man gör rätt (vilket typ hälften av alla klarar av) så får man fram "namnet" på sin telefon!

Och folk blir som besatta. Dessa inlägg lockar tusentals idioter. Den ena dummare än den andra...

Herregud vilken misär...

Varför i hela friden ska man bry sig om vad den jävla telefonjäveln heter??

Fast det är givetvis än mer tragiskt att hälften skriver fel trots att instruktionerna är mycket tydliga.

Innan jag ens skulle fundera på att bry mig...

Min telefon heter förmodligen Sengångar-Berra Teslasson för den är så jävla trött hela tiden och har alltid slut på energi...

tisdag 10 januari 2017

En småbarnsförälders dilemma

Det är inte alltid så enkelt att uppfostra en marodör till att bli en ansvarstagande vuxen.

Man vill ju matcha sina egna föräldrars insats, behålla det som var bra och förkasta det som var dåligt, och givetvis får man på öronen av samma föräldrar om man gör något annorlunda för dom vet ju givetvis bäst :)

Jag tror att ingen unge är den andra lik, så man får helt enkelt ta tag i problemen allt eftersom när de uppstår.

Man får inte skämma bort den med en massa grejer, men givetvis måste den ju ha nåt att sysselsätta sig med. De flesta bäbisar är dock precis lika nöjda om dom får en gammal petflaska fylld med vatten som dom är med en iPad av senaste modell, så då är det ganska enkelt att välja...

Helst ska man ju minimera skärmtiden, men idag är ju i princip allt man gör centrerat runt dumburk och platta, och det är ju oxå där det mesta man vill ha finns att tillgå men det bär mig starkt emot att ha en unge som är internetberoende före två års ålder.

Youtube är ett mycket bra verktyg att använda för att hitta bra saker, även om det mesta är skrot, så man får ju sålla friskt.

Moderna barnprogram (läs Babblarna) är i många fall totalt intelligensbefriade där det inte uttalas ett enda riktigt ord utan bara är en massa rappakalja. Alternativt är dom fulla med sexuella referenser och/eller politiska ställningstaganden. Tycker väl ändå att det är lite väl tidigt att börja indoktrinera bäbisar i läran om blommor och bin. Det lär dom nog komma underfund med i sinom tid iallafall...

Men tyvärr är det lite så det är i dagens samhälle, det gäller att vara först, störst, bäst, rikast och vackrast. Helst ska ungen gå före sex månaders ålder, och vissa är helt besatta av att tvinga den till det trots att ben och balans inte är färdigutvecklade, med resultatet att ungen ramlar och slår sig en miljard gånger i skallen, men det verkar sakna betydelse så länge man är först och kan skryta om det på Facebook...

Vi har valt en annorlunda approach, för oss spelar det ingen roll hur länge det tar, för nog kommer ungen att lära sig krypa, gå och knarka när den är redo, man behöver inte hålla på med en massa avancerade övningar och trams :)

torsdag 5 januari 2017

Plast är plast

Nuförtiden pratas det mycket om klimathot och hållbarhet.

Om att vi måste spara på jordens resurser till våra efterlevande, sortera vårt skräp, panta våra burkar och så vidare. Det är ju förstås en mycket god tanke men för att få maskineriet att fungera bör man kanske bygga in en lite högre intelligens i de förbannade tröga jävla pantmaskinerna som finns att tillgå i vårt land!

Vi var nyligen på en kortare resa till vårt grannland i öster, Rovaniemi närmare bestämt, för att träffa tomten och kolla in hans verkstad, som förövrigt är en turistfälla utan dess like, men det var inte det som det här inlägget skulle handla om, så jag får återkomma till detta ämne i senare inlägg...

När man är på bilresa tenderar man att samla på sig diverse pantburkar och flaskor från olika ställen längs vägen som man har stannat på för att pissa eller tanka. När man senare kommer hem och städar bilen slänger man ju alla burkar i en påse som man sedan tar med sig till affären för att panta.

Döm om min förvåning när minst hälften av alla burkar och flaskor blir ratade av den urkorkade maskinen från stenåldern bara för att de råkar härröra från Finland, och därför kan inte den urkorkade maskinen från stenåldern läsa EAN-koden. Även dom flaskor som råkar ha kommit i min älskade "marodörs" händer brukar vara omöjliga att panta då den har gnagit sönder halva etiketten med sina sylvassa spjutspetsar till tänder...

Detta är ju ett påtagligt problem för att alla burkar och flaskor som inte kan pantas hamnar i brännbart och eldas upp, med giftiga utsläpp som följd, eller hamnar på soptippen, trots att det är precis samma plast och/eller aluminium som dessutom i många fall har tillverkats i samma fabrik...

Jag förstår att det kanske kan bli problem med den ekonomiska biten om jag köper en flaska i Finland och sen kräver den svenska staten på pengar för att jag pantar den, men det är ju inte korvöret jag bryr mig om, kan gladeligen strunta i ersättningen bara den förbannade maskinen kunde förstå att det är samma plast och ta emot flaskjäveln ändå och bunta ihop den i samma hög som dom andra...

i Torneå/Haparanda och på alla andra ställen i världen där två städer ligger nära varandra på olika sidor om en öppen landsgräns måste ju detta vara ett mycket påtagligt bekymmer.

Förvisso finns det ju en viss potentiell risk att de andra ländernas pantmaskiner är betydligt mycket intelligentare än de svenska, vilket inte hade förvånat mig, för landet Sverige och dess ledning är ju som bekant inte de vassaste knivarna i lådan... :)