För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



söndag 24 juli 2016

Europa 3

För att återknyta till det första inläggets rubrik så regnade det i princip konstant under de första dagarna av vår "lilla" tripp.

Det är denna del av resan som detta inlägg handlar om.

Vi startade ju resan i Luleå men eftersom resan genom Sverige flöt på utan större mankemang  (undantaget ett oplanerat stopp på Akademiska sjukhuset i Uppsala) så tänkte jag fokusera på vad som hände sedan.  Efter att ha bränt halva reskassan på världens mest överskattade skrotaffär (De ska dock ha en eloge för att de lyckas lura så fruktansvärt många kärringar på alla sina sparade slantar) så hamnade vi i ett regnigt Danmark. Det mest anmärkningsvärda med det är väl att det blir lika dyrt att köra bil som att åka färja eftersom broavgifterna börjar nå löjeväckande summor.

Har inte så mycket i övrigt att nämna om Danmark förutom att deras språk är ett läte. Jag körde oavbrutet genom hela landet och stannade för nattvila utanför Flensburg. Ett ortsnamn som för tankarna till den sorts ost man får i röven om man använder de tyska rastplatstoaletterna.

Ja då var det då dags för Tyskland.  Detta en gång så mäktiga rike som idag mest är en skugga av sitt forna jag. Här börjar problemen med kontanter inom Europa eftersom alla användbara  toaletter är avgiftsbelagda till en kostnad av 0.7 Euro och på 99,9 procent av alla ställen finns det ingen möjlighet att betala detta med kort. Följaktligen måste man ta ut pengar i nån förbannad skitautomat som endast tillåter uttag på 150 Euro eller mer.

Man skulle kunna skita på de fantastiskt rena och välskötta (ehrm...) rastplatstoaletterna för att slippa detta mankemang. Med till syvende och sist så tror jag att jag klarar mig utan galopperande herpes i röven...

Tillbaka till problemet med Eurovalutan.
Man använder fortfarande 1-centare inom denna valuta (!) som närmast kan översättas till den svenska 10-öringen som avskaffades för en herrans massa år sen. Dessa avskräden till mynt lyckas jag ofta få en hel drös av men de är helt omöjliga att bli av med. 

Det är faktiskt obegripligt varför man inte tar bort dessa småmynt. Jag kan omöjligt vara den enda som retar mig på skiten.

Nåväl...

Bäst med Tyskland :  Vägarna

Sämst med Tyskland : I princip allt annat. Speciellt rastplatstoaletterna som är så fruktansvärt äckliga att det inte finns ord för att beskriva dom...

Efter Tyskland kommer Nederländerna.

Bra med Nederländerna : Trevliga människor  (de kanske blir det eftersom dom får knarka hur mycket de vill)

Dåligt med Nederländerna : Det blåser hela tiden.  Ändå har de färre vindsnurror här än i Sverige (?) Kanhända har Holländarna räknat på lönsamheten...

Övriga reflektioner : Om ni besöker Holland bör ni inte missa det lilla samhället Harlingen i nordvästra delen. En idyll som tål att titta närmare på! Kan närmast beskrivas som ett Venedig i miniatyr fast det verkar vara betydligt mycket renare och mysigare. Önskar att vi hade kunnat stanna där längre.

Belgien :

Bra: Från Belgien och nedåt blev vädret bättre (eller varmare, beror på hur man ser på saken)

Dåligt: I övrigt en blek kopia av sitt grannland i norr.

Övriga reflektioner : Det är väldigt tydligt att det mesta i Belgien kretsar kring ekonomi.  Stora tjurar och stora reklamskyltar. Tämligen ytligt, men det finns ljuspunkter.  Naturen är betydligt mer varierad än i Holland och man börjar skönja vad som komma skall längre söderut.

Frankrike: Hoppar över detta land. Vi stannade aldrig annat än på nån rastplats. Det finns alldeles för många fransmän i Frankrike.

Luxemburg:
Vi var inte alltför många timmar i landet men jag blev positivt överraskad. I mångt och mycket ett trevligt land som liknar Belgien men saknar det pompösa storhetsvansinnet.
Vacker natur och billig diesel! Prisläget i övrigt är nog ungefär som i Belgien.

Schweiz:
Drömmen om att få köra nån ormig omväg på 15 mil runt nåt alpmassiv får vänta till en annan gång.  Den här gången blev det mest tunnlar, tunnlar och några tunnlar.
Fast omgivningen är det inget fel på. Och kameran gick varm i den heta temperaturen som närmade sig 40 - strecket. AC i bilen är närmast ett måste när man kör i sydeuropa.

Italien:
Slutmålet på vår resa blev Milano. En trevlig stad med en massa idioter till bilister. Man kan väl lugnt påstå att det är ganska lätt att köra bil i Luleå som jämförelse...
Till slut insåg jag att det är lika bra att köra när det finns plats och strunta i allt vad trafikregler heter.  Då gick det lättare... Konstigt nog noterade vi inga olyckor under de två dagar vi var här.

Sedan styrde vi kosan mot Venedig som är en skitig turistfälla av rang. Att bära barnvagn över alla de tusen broar som finns här är dock en mycket bra fysisk aktivitet...
För det där med handikappanpassning är ju kanske inte det lättaste att genomföra här.

Lunchen intogs på en liten restaurang som faktiskt hade mycket att erbjuda för pengarna. Oväntat billigt och pasta i Italien är ju något utöver det vanliga.

Detta blev ett långt inlägg men nu ska jag ut i solen och steka mig en stund.

Tjolahopp!

onsdag 20 juli 2016

Europa 2

Som sagt, jag skulle fördjupa mig om länderna vi varit i så här kommer det lite mer info om några länder. Kanske kan det hjälpa nån som har tänkt semestra i sommar eller vid senare tillfälle.

Vi kan börja med Finland eftersom det är det land som är färskast i minnet.

Bra saker med Finland: Vägarna, trafikanterna (mycket lugna och disciplinerade) samt deras lunchbufféer.

Dåligt med Finland: Kaffet smakar rävpiss, ska man överleva måste man äta deras kaffeglass som är god men den kostar multum.

Övriga reflektioner: Ryktet om att finnarna alltid slåss med kniv rimmar illa mot det faktum att de arrangerade en dans och tangokväll, på den camping dit vi åkte för ett kvällsbad. Massor av finnar var där, med en medelålder på ca 86,5 och ingen av de bar kniv såvitt jag kunde se. Slutsatsen blir således att ingen finne äger kniv. Logiskt va? :)

Sen kan vi ta de 3 baltstaterna i samma veva eftersom de ju egentligen är ganska lika.

Bra saker med Baltikum: Billig(are) soppa, förvånansvärt gott kaffe.

Dåligt med Baltikum: Ingen över 40 behärskar det engelska språket, inte ens fast de jobbar i ett café som med största sannolikhet besöks av många engelsktalande varje dag...

Övriga reflektioner: Den forna östkänslan är fortfarande starkt påtaglig, i alla fall i Riga där man fortfarande kan se byggnader med fasader som härrör från krigstiden, vilket var något förvånande. Jag trodde att de skulle ha kommit längre med återuppbyggnaden, speciellt med tanke på att t.ex. Polen har utvecklats starkt de senaste 20 åren. Litauer kör som italienare, med plattan i mattan, medans Esterna kör mer som finnar, och Letterna är någonstans i mitten. Detta är faktiskt ett mycket påtagligt faktum!

Polen:

Förra gången vi var här var vi i Zakopane som ligger i södra Polen. Denna idylliska skidort trodde jag var annorlunda från övriga Polen, men efter denna genomresa är jag böjd att ändra på mig. Warszawa kanske inte är så idylliskt, men det verkar ändå vara en ganska trevlig stad, sin storlek till trots. Bialystok som ligger vid nordöstra gränsen är definitivt en stad värd att kika närmare på, en stad med lång historia av krig, men idag är det mesta renoverat till oigenkännlighet

Bra saker med Polen: Det mesta faktiskt. Billigt, med hela det utbud man kan finna i andra länder och mer därtill. Helt fantastisk mat, prova käka grisknä. Supergott.

Dåligt med Polen: Polen har inte Euro, vilket gör att alla småslantar man samlat på sig under resans gång är värdelösa. Man kan givetvis diskutera varför man överhuvudtaget väljer att använda kontanter. Vi kommer till det i nästa inlägg...

Övriga reflektioner: Som jag tidigare nämnt, ett land under kraftig utveckling, det byggs överallt och stora vägarbeten är mycket vanligt förekommande. Trots alla vägarbeten så är dock vägarna i detta Autobahns sista land generellt sett i mycket gott skick.

I nästa inlägg fördjupar vi oss i länderna på andra sidan.

tisdag 19 juli 2016

Genom ett regnigt Europa

Planer är till för att grusas. Så blev det med våra planer, men det är inget att hänga läpp för, alltid kan man ju hitta på nåt annat att göra.

Som till exempel en spontan bilsemester runt Europa...

Det blev totalt 15 länder och ca 800 mil bakom ratten på 12 dagar, så vissa länder genomarbetades väl utan några längre stopp.

Min tanke är att göra mer djuplodande reportage från de flesta länder vi besökt, men till att börja med blir det en snabbgenomgång.

Det som slår mig mest är att de flesta länder egentligen är ganska lika varandra, det som skiljer mest är kvaliteten på vägar och toaletter, samt på hur olika människor framför sina fordon i respektive land... :)

Man kanske kan tro att det skulle vara Tyskland som ar högst standard på sina inrättningar, men detta antagande kan inte vara mer fel. Detta land är nämligen det i särklass mest skitiga och nergångna av de vi besökt.

Bäst på denna lista är faktiskt Polen, som har utvecklats kraftigt sedan vi senast besökte detta fantastiska land. Som ett exempel kan nämnas att man just nu bygger motorväg mellan Warszawa och Bialystok, en sträcka på ca 20 mil. Och vägarbetet fortgår i olika etapper längs hela denna sträcka!

Vad gäller framförandet av fordon kan man lugnt påstå att italienare är absolut värst, medans finnarna har högst respekt för lagen.

I Italien tycks folk vara färgblinda, det spelar nämligen ingen roll om det är rött eller grönt, så länge som vägen är fri så kör man...

Och det billigaste landet att tanka i? Tro det eller ej men det var faktiskt Luxemburg!

Fortsättning följer...