För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



onsdag 20 juli 2016

Europa 2

Som sagt, jag skulle fördjupa mig om länderna vi varit i så här kommer det lite mer info om några länder. Kanske kan det hjälpa nån som har tänkt semestra i sommar eller vid senare tillfälle.

Vi kan börja med Finland eftersom det är det land som är färskast i minnet.

Bra saker med Finland: Vägarna, trafikanterna (mycket lugna och disciplinerade) samt deras lunchbufféer.

Dåligt med Finland: Kaffet smakar rävpiss, ska man överleva måste man äta deras kaffeglass som är god men den kostar multum.

Övriga reflektioner: Ryktet om att finnarna alltid slåss med kniv rimmar illa mot det faktum att de arrangerade en dans och tangokväll, på den camping dit vi åkte för ett kvällsbad. Massor av finnar var där, med en medelålder på ca 86,5 och ingen av de bar kniv såvitt jag kunde se. Slutsatsen blir således att ingen finne äger kniv. Logiskt va? :)

Sen kan vi ta de 3 baltstaterna i samma veva eftersom de ju egentligen är ganska lika.

Bra saker med Baltikum: Billig(are) soppa, förvånansvärt gott kaffe.

Dåligt med Baltikum: Ingen över 40 behärskar det engelska språket, inte ens fast de jobbar i ett café som med största sannolikhet besöks av många engelsktalande varje dag...

Övriga reflektioner: Den forna östkänslan är fortfarande starkt påtaglig, i alla fall i Riga där man fortfarande kan se byggnader med fasader som härrör från krigstiden, vilket var något förvånande. Jag trodde att de skulle ha kommit längre med återuppbyggnaden, speciellt med tanke på att t.ex. Polen har utvecklats starkt de senaste 20 åren. Litauer kör som italienare, med plattan i mattan, medans Esterna kör mer som finnar, och Letterna är någonstans i mitten. Detta är faktiskt ett mycket påtagligt faktum!

Polen:

Förra gången vi var här var vi i Zakopane som ligger i södra Polen. Denna idylliska skidort trodde jag var annorlunda från övriga Polen, men efter denna genomresa är jag böjd att ändra på mig. Warszawa kanske inte är så idylliskt, men det verkar ändå vara en ganska trevlig stad, sin storlek till trots. Bialystok som ligger vid nordöstra gränsen är definitivt en stad värd att kika närmare på, en stad med lång historia av krig, men idag är det mesta renoverat till oigenkännlighet

Bra saker med Polen: Det mesta faktiskt. Billigt, med hela det utbud man kan finna i andra länder och mer därtill. Helt fantastisk mat, prova käka grisknä. Supergott.

Dåligt med Polen: Polen har inte Euro, vilket gör att alla småslantar man samlat på sig under resans gång är värdelösa. Man kan givetvis diskutera varför man överhuvudtaget väljer att använda kontanter. Vi kommer till det i nästa inlägg...

Övriga reflektioner: Som jag tidigare nämnt, ett land under kraftig utveckling, det byggs överallt och stora vägarbeten är mycket vanligt förekommande. Trots alla vägarbeten så är dock vägarna i detta Autobahns sista land generellt sett i mycket gott skick.

I nästa inlägg fördjupar vi oss i länderna på andra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar