För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



torsdag 25 juni 2015

Kamikazefågeln

Mitt ornitologiska intresse har ökat med åren.

På senare tid har jag till och med börjat upptäcka nya arter. Den senaste i raden är den så kallade Kamikazefågeln, i folkmun även kallad grilltrast.

Eftersom dessa fåglar förekommer i alla möjliga färgkombinationer och storlekar känns de lättast igen på sitt karakteristiska parningsläte som för det mesta inleds med ett högt skriande och avslutas abrupt med ett kraftig smälljud.

Det kan till exempel låta så här: Krax! Skriiii! Splash!!

Deras häckningsplatser är företrädesvis i och omkring grillen på diverse fordon, av någon oklar anledning föredrar de taxibilar. De är vanligast förekommande runt stora farleder som t.ex. E4 och andra europavägar, men enstaka exemplar har även siktats på mindre grusvägar.

Ibland kan det vara svårt att veta att man har en kamikazefågel som häckar i sin grill, eftersom de är bra på att gömma sig, men detta problem brukar avhjälpas av omgivningens observationer, oftast är det män av turkiskt påbrå som är bäst på att påtala dess förekomst.

Halloj! Stopp stanna! Du har fågel!!

Om du hittar en Kamikazefågel i din grill och/eller kylare bör du genast stanna och flytta den till närmaste soptunna eftersom detta är en betydligt säkrare plats för dessa fåglar.

För man vill ju inte gärna att de ska bli påkörda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar