För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



onsdag 26 december 2012

Annorlunda jul

Så var den då över igen.

Årets jul gick om möjligt fortare än någonsin tidigare, fast i år har den varit betydligt mycket intressantare än den brukar vara.

Trots att jag har jobbat en hel del har jag även hunnit med att fira, fast jag har firat på ett sätt som kanske sticker i ögonen på den inskränkte traditionalisten. I år har vi ätit ett julbord bestående av Flygande Jakob, Sushi, crabsticks och kalkon. Målet var att minimera konsumptionen av griskött, och istället se det hela i ett litet större internationellt perspektiv.

Hur man än vrider och vänder på det så är det nog bara köttbullarna som är genuint svenskt på vårt genuina "svenska julbord". Så varför inte piffa upp det med lite nytänkande?

Japaner lever i snitt längre än oss västerlänningar och de har betydligt lägre statistik av hjärt och kärlsjukdomar. Kan nog till stor del förklaras av att den mat dom äter är nyttigare.

Och vad är egentligen sushi? Rå fisk javisst, men det är även gravad lax, gurka, och ris. Det är ju mat som vi svenskar ändå har på vårat julbord, fast kanske i en lite annan form. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar