För er som inte hör vad jag säger. Nu kan ni läsa det istället.



tisdag 14 november 2017

Ett stort steg närmare mörkret

Det finns en plats på jorden där solen aldrig ler. Den platsen heter Boden, dit vill jag aldrig mer.

Vi brukade ofta använda detta talesätt när vi var yngre, detta till trots att min kära moder är född och uppväxt i Degerbäcken utanför Boden.

Jag har aldrig haft en tanke på att flytta dit. Inte förrän nu. För idag har jag tagit ett stort steg närmare denna kommun.

Nytt jobb i Boden, och inom kort kommer vi att börja koncentrera oss på att leta hus i området, även om det inte på något sätt är spikat förstås.

Fördelarna är många trots allt. Priserna i Boden ligger ju trots allt på en nivå som man faktiskt kan leva med, och som man slipper renovera för en miljard, om man vill ha ett ställe med lite mark och en ladugård...

Att bo i stan i lägenhet känns inte längre som det man längtar efter, utan nu är det dags att ta det där steget som man så länge har drömt om.

Vi ska bli lantisar!

måndag 13 november 2017

Linas curlingkasse

Man blir ju lite fundersam ibland när man ser reklamen på tv.

"Nu kan du testa den nya Linas välj-själv-kasse för endast 499 kr!"

Jo men fan vad bra. Låt ungarna välja precis vad dom vill äta till middag varje dag så blir det nog bra va.

Glass och Oboy till frukost och chips till middag.

Kan inte vara lätt att vara en förälder som inte vågar säga nej till sin unge...

Själv ska jag kanske prova den dock

För om min unge hade fått välja hade det blivit gröna ärtor och russin alla dagar i veckan...

Kryptonit

Jag har en bekant som fastnat för den nya trenden kryptovalutor.

Bitcoin et.c.

Tydligen så är detta nån slags elektroniska pengar som skapas från tomma intet och som enligt min bekanta kommer att revolutionera världen inom bara ett par år.

Vem vet, kanske är det så. Värdet på Bitcoin verkar ju skjuta i höjden så det står härliga till, idag kostar en bitcoin ca 55.000 kronor, och har stigit som en raket det senaste året.

Skeptiker som kallar detta för bluff och båg finns det givetvis gott om, som det alltid gör när det kommer nåt nytt.

Enligt min bekanta kommer alla som satsar på Bitcoin eller någon annan kryptovaluta att vara mångmiljardärer om 10 år, förutsatt att alla i hela världen köper kryptovaluta förstås...

Om nu denna utopi skulle bli verkligehet så blir det ju lite moment 22 över det hela.

Om alla har obegränsat med pengar så kommer ju ingenting att kosta något... Vem bryr sig liksom om att en limpa kostar 20 eller 3000 spänn om alla har flera miljarder på bankkontot?

Detta innebär med andra ord att även dom som inte satsar på kryptovaluta och har ett tomt bankkonto kommer att kunna plocka på sig lika mycket varor och grejer som alla andra.

Huruvida det kommer att finnas nån som ids producera varor och tjänster när de ändå har obegränsade resurser är oklart, man kan hursomhelst konstatera att världen skulle se helt annorlunda ut iallafall om drivkraften försvann. Lyckligare skulle vi då definitivt inte bli, det kan man fastslå.

Slutsatsen blir att det helt enkelt inte spelar nån roll vad man gör, men för säkerhets skull har jag köpt litegrann, så att man klarar ålderdomen om det nu skulle vara så att det behövs :)

lördag 11 november 2017

Höjden av motsägelse

Jag vet inte om jag har nämnt det tidigare men jag förstår mig verkligen inte på dom människor som vill bo på Hällbacken.

Det ligger ju mitt i ingenstans, och ändå har man en miljard grannar runt knuten.

Poängen med att bo utanför stan torde ju vara att man ska kunna njuta av lugnet och kunna gå ut och pissa runt knuten på morgonen utan att behöva knyta morgonrocken. Typ.

Men det kan man ju då rakt inte göra där.

Som att bo mitt i ett miljonprogram med egen ingång, ändå är det nästan en mils bilresa in till stan.

Finns ingen mataffär heller, men å andra sidan lär man ju inte ha råd med mat om man har köpt hus där. Ett Älvsbyhus på Hällbacken kostar ju i princip lika mycket som en trehundrakvadrats villa på Östermalm...

Helt obegripligt

Dessutom måste ju den människa som har namngivit gatorna vara både blind och gravt hjärnskadad.

Granskogsgatan och Tallskogsgatan ligger till exempel där. Ungefär lika logiskt som att Kalfjällsvägen skulle ligga mitt i Södra Gyttjeå (För där är det fan i mig bara skog så långt ögat kan nå).

Det finns ju för i helvete inte ett enda träd på hela jävla Hällbacken!!!

Bara en massa fula skithus. Som på Hertsön fast fyra gånger dyrare.

Jag ska lämna i ett namnförslag på de nya gatorna dom ska göra där.

Stubbvägen. Kalhyggegatan. Myrstackevägen. Fulstigen. Korkskallegränd eller varför inte Mongogränd?

Jag hatar Hällbacken!

Nä, jag är inte bara avundsjuk för att jag inte har råd att köpa hus där, faktiskt inte =)

fredag 29 september 2017

Glömskans tid är förbi

Tror bestämt att jag ska byta branch.

Jag ska köpa mig ett gammalt ruckel till garage och starta eget som bilbesiktare...

Sedan branschen avreglerades har priserna ökat (!) en hel del, trots att det numera finns 3 firmor som besiktar i Luleåområdet.

Det verkar vara en extremt lukrativ bransch, detta antagande gör jag eftersom varenda besiktningsfirma tycks kunna lägga obegränsade resurser på brevutskick.

Min besiktningsperiod går ut den 31/10 och således blir firmorna alltmer desperata i sin dragkamp för att få äran att besikta just min kärra.

Men de flesta gör sig besvär i onödan. Varför ska jag t.ex. köra ut till Storheden och besikta när det finns en firma bara 100 meter från mitt jobb? Detta är dessutom den billigaste av dom alla, trots att det ändå kostar på tok för mycket...

Glöm inte att det snart är dags! Snart får du körförbud!! BESIKTA DIN BIL NU!!! Yadayadayada...

Opus på Storheden är allra mest desperata, har nog fått minst 10 brev från dom sedan i juli när min besiktningsperiod började.

Om Opus hade känt till att jag råkar känna två blådårar som båda jobbar på sagda anläggning hade dom nog inte skickat nåt brev alls...

Enkel överslagsräkning ger att lilla Dekra (de har bara en port) där jag besiktar gör 1200 spänn/timme (3x400). 8 h per dag ger då 9600/dag och 192k/månad i intäkter. Kashing! (Ja, det är alltid fullbokat där) De fasta kostnaderna borde rimligtvis inte överstiga 100.000 per månad för en sådan anläggning, så kvar blir 90.000 till löner, och eftersom det bara är en snubbe som jobbar där så lär han sitta på en fet plånbok. Men jag kan ha fel :)

Med tanke på den enorma mängd erbjudanden jag anser mig bli pepprad med så är jag ganska glad att jag inte bor i Stockholmsområdet, där lär dom stackare som har bil formligen drunkna i påminnelser...

Nu fattar jag varför de flesta fjollor åker tunnelbana...

Det är då definitivt ingen risk att man missar att bilen ska besiktas, förutsatt att man inte är både blind och döv. Men då bör man inte heller köra bil... ;)

lördag 23 september 2017

Tidningen Stasi

De borde döpa om den från tidningen extra till tidningen stasi. För man blir påtvingad att ta emot skiten 

Ändå är denna tidning den klart bästa av alla miljarder gratistidningar (läs reklam) man blir överöst av.

På våran brevlåda står det "ej reklam tack" och vi lever på ett medvetet sätt och försöker att minimera vårt avtryck på miljön utan att för den skull vara nitiska.

Men det är ju inte helt lätt att vara miljömedveten när det känns som att man blir motarbetad hela tiden.

Det borde verkligen ligga i tiden att man skulle ha möjligheten att neka dessa helt meningslösa reklamblad för minst 90% av alla hushåll kastar bort dessa tidningar utan att ens titta på dom...

Fast det är klart. Om man kunde välja bort skiten hade nog x antal personer som jobbar med dom blivit arbetslösa men det känns ändå som att det borde finnas bättre sätt att använda jordens resurser på...

En lösning kan ju vara att sätta upp en skylt där det står "endast adresserad post tack".

Men eftersom hälften av alla förbannade brevbärare inte tycks kunna läsa så tvivlar jag på att det skulle hjälpa nämnvärt...

måndag 18 september 2017

Huset som gud inte glömde

Nu är det snart dags.

Det hus man typ föddes i och som man har växt upp i ska inom kort byta ägare.

Det är livets gång men det känns förstås lite vemodigt.

De senaste dagsrna har dygnets alla lediga timmar gått till att fräsha upp, måla och renovera så att man knappt känner igen det längre...

Det börjar bli så fint nu att det känns ännu svårare att det ska bort.

Man får trösta sig med att de nya ägarna kommer att få ett hus som de med största sannolikhet kommer att trivas mycket bra i, och troligtvis kommer nya ungar snart att springa omkring i trappan.

Håll utkik på Hemnet inom kort om ni vill ha ett prisvärt hus med massor av plats!!

onsdag 9 augusti 2017

Blueberry blues

Nu har jag kommit på vad det beror på.

Den yngre generationen går aldrig ut i skogen och plockar bär eller svamp. De går aldrig ut i skogen.

De går överhuvudtaget inte ut alls.

Säger jag som är en lätt korpulent gammal gubbe. Men det är ju sant :)

Själv plockar jag gärna bär/svamp et.c. trots att jag är en lätt korpulent gammal gubbe.

Tycker det är ganska skönt att gå omkring och strosa i skogen. Känna lugnet och få frisk luft.

Men den yngre generationen delar uppenbarligen inte min åsikt.

Nyheterna lät nyligen meddela att det är ett dåligt blåbärsår i år varför priserna väntas bli höga.

När jag förvånansvärt nog upptäckte att det på våra blåbärsställen rådde allt annat än brist på bär såg jag därför min chans att tjäna en extra hacka genom att sälja några kilo på Facebook till tanter och farbröder som gärna vill plocka men som  inte orkar.

Döm om min förvåning när beställningarna rasar in i rask takt. Inte från de äldre utan från unga friska, företrädesvis kvinnor och dessutom sportiga sådana som ser ut att träna rätt mycket...

Då blir man fundersam och undrar vad det beror på.

Är det myggen, är det ryggen, är de rädda för att få blåa fingrar?

Eller är det något annat?

De äter uppenbarligen jävligt mycket blåbär. Men de vägrar att plocka.

Man tycker ju att det vore utmärkt att kombinera träning med att plocka bär och spara en jävla massa pengar på att skippa gymmet.

Sen kom jag på det.

Jag har som tidigare nämnt börjat använda en träningsapp för att notera hur mycket jag rör mig.

Efter en hel dag i skogen kan man anta att denna app borde vara mer än nöjd med min insats.

Men icke.

Den räknar inte majoriteten av de steg man gör i skogen eftersom regelbundenheten är för dålig. Det är alltså detta som det beror på. Man kan inte posta sina träningsresultat på Facebook och känna sig duktig. Det är därför man inte ids gå ut i skogen.

90-talisterna. Den förlorade generationen.

Fast för mig är det bara bra :)

En jävla massa motion och samtidigt klirr i kassan. Synd bara att inte blåbärssäsongen pågår året runt. För då hade man varit både smal och rik!   :D

lördag 5 augusti 2017

I Bryssel dricker de nog bara champagne

Eftersom högsta ledningen i fjollis tyckte att den kaffeautomat vi hade på jobbet var för dyr så har den i dagarna blivit ersatt av en tradionell perkulator.

Denna apparat gör sitt jobb alldeles ypperligt förutom att telefonisten kanske missar ett och annat samtal när den måste brygga nytt kaffe till alla törstande chaufförer som kommer in och hänger på rasten.

Men det må vara hänt, de ringer väl igen om de är angelägna :)

Emellertid är vår nya fina apparat utrustad med en säkerhetsbrytare som stänger av den efter avslutad bryggning, varvid kaffet allför oftast är kallt när man vill ha en kopp... Detta beror tydligen på ett EU-beslut att ingen kaffebryggare får stå på mer än 40 minuter efter avslutad bryggning...

Jag finner orsaken till ett sådant beslut något oklar.

Om syftet är att spara ström skjuter man ju sig själv i foten eftersom man hela tiden måste värma kallt kaffe i mikron och den lär ta avsevärt mycket mer ström än en kaffebryggare.

Om syftet var att förebygga bränder? Ja kanske men återigen så tror jag att mikrovågsugnar står för fler bränder i världen än vad kaffebryggare gör, fast jag kanske har fel...

Det enda man med säkerhet kan slå fast är att de som sitter på sina feta rövar i Bryssel nog hellre sitter och sippar på sina vinglas än att avnjuta en redig kopp kaffe. För en riktig kaffedrickare hade protesterat högljutt mot detta mongolida beslut...

Man kan ju tycka att de där gubbarna som sitter därnere kanske borde hitta på nåt vettigare att slösa våra skattepengar på :)

tisdag 1 augusti 2017

Sista dagen som ung

Hoppsan. Det gick visst 4 månader igen mellan inläggen.

Men det är lungt för det har inte hänt ett dugg alls. Nädå.  Inte nåt alls... Eller inte :)

Jag har fått ett ryck. Råkade av någon outgrundlig anledning aktivera den i min telefon inbyggda app som heter Samsung Health. En träningsapp som räknar steg och diverse annat lall.

Det var tydligen den sporre jag behövde för nu har jag gått 160000 steg på 2 veckor.

Det tycker jag är ganska bra för att vara jag. Är ju trots allt mindre än ett dygn kvar tills jag blir gubbe på riktigt.

Den som är "bäst" i världen i denna app har dock lyckats avverka 6,2 miljoner steg i juli vilket med min stegläng borde motsvara ca 700 mil. Plus 300k hittils i augusti (40 mil) Friskt!

Eller så fuskar hen... :)

Min drivkraft ligger inte i att bli bäst. Det handlar heller inte om nån 40-årskris.

Snarare att bli i tillräckligt bra form för att kunna hänga med i marodörens tempo.

Kanske i och för sig krävs 6,2 miljoner ärliga steg för att nå dit.... :)

För den är helt sanslöst snabb!

tisdag 18 april 2017

Som natt och dag

Det finns mackor. Och så finns det MACKOR.

Idag fick jag äran att äta frukost i Piteå och eftersom jag inte är härifrån vet jag inte om det finns något superfik här som det gör i Luleå.

Vill man äta en macka här före fan är man förpassad till Shell eller Cirkle K.

Inget ont mot deras mackor förutom att man i princip får betala en förmögenhet för ett halvt kilo bröd med några gram smör och en skiva skinka. Torr är bara förnamnet...

Jag vet att det finns ett fik här som har bra mackor men de öppnar 08.00 och deras mackor är gissningsvis relativt högt prissatta.

I Luleå finns ett fik som inte är som alla andra. Öppnar 06.00 och säljer MACKOR med versaler. Dessutom till ett pris som faktiskt är avsevärt lägre än vad man får ge för ett halvt kilo bröd på Shell.

De har funnits sedan Jesus gick i blöja och jag hoppas de fortfarande finns när jag går i blöja igen.

För detta ställe är så bra att det saknar motstycke.

Helt enkelt det bästa fik som existerar.

Wienerhörnan

Deras baguetter är så överlägset mycket bättre än alla andra på denna planet. Det enda man kan klaga på är att de är så fulla av sås att man behöver minst sju servetter för att äta dom...

onsdag 5 april 2017

Den trevliga tvättstugan

Idag är det tvättdag igen. Andra gången den här veckan och knappast den sista.

Bara i år har jag säkerligen besökt denna inrättning minst 100 miljarder gånger. Känns det som.

Jag slås av tanken på hur trevliga maskinerna är.

Vänligen stäng dörren.

Var vänlig fyll på tvättmedel.

Nu går det bra att öppna luckan.

Som att det skulle hjälpa? Inte fan tvättar väl någon frivilligt, att maskinen försöker vara snäll gör då iallafall inte mig på bättre humör...

Men det beror säkert på att det är svenska  mjäkmaskiner från Electrolux som står i vår tvättstuga. Precis lika mjäkiga som resten av mjäklandet Sverige.

Hade det varit tyska maskiner från AEG hade det nog istället stått:

Schlieben sie die tur zur hölle!
(Stäng dörren för fan!)

:)

onsdag 22 februari 2017

Järnkonsum

Ytterligare ett tecken på samhällets idiotifiering.

När man är ute och kör på dagarna ser man allt oftare dessa budbilar som kör ut mat från Coop och Ica till folk som är så sjukt lata att de inte ens orkar torka sig i ärslet när dom skiter.

"Storhandla utan kläder" är Coops slogan.

Undrar hur ofta de som kör dessa bilar faktiskt träffar på människor som tar detta bokstavligt när de levererar varorna. Kan förstås säkert vara trevligt ibland, men majoriteten av de som inte ens ids gå och handla lär ju inte vara alltför bildsköna.

Antagligen samma klientel som beställer hemkörning från Max trots att de bor 200 meter därifrån...

Fast för de pensionärer som inte får beviljad färdtjänst eller orkar vänta fyra timmar på sin bil kan det ju i och för sig vara en fördel...

Jag tror ändå inte att det är så många sådana som utnyttjar denna tjänst. Det är garanterat istället de idioter som bara handlar kravmärkta ekologiska varor bara för att känna sig duktiga utan att ens fundera på huruvida de bilar som kör deras mat sjutton varv runt jorden kanske eventuellt släpper ut en del föroreningar som utgör majoriteten av kunderna.

fredag 17 februari 2017

Stolpskott

Den heter Kronanrondellen.

Inom taxi kallas den för Uffes rondell...

Jag kallar den för det stora stolpskottets rondell.

På min färdväg till jobbet finns en relativt nybyggd rondell nedanför den nya stadsdelen Kronan. Allt i enlighet med tidsandan måste man givetvis smycka ut alla nya rondeller man bygger i en stad för att folk ska förstå att politikerna minsann har ett "feministiskt och kulturellt" tänk...

Därför har Luleå kommun börjat ställa ut färgglada stolpar i varenda förbannad rondell dom bygger.

Ja visst. Det kan väl vara fint med lite dekoration men det vore ju kanske bra om man tänkte till lite först ibland...

För när man kommer körandes där på morgonen, yrvaken och i full kareta, när det är mörkt så är det lätt att missta dessa färgglada små pinnar för överförfriskade fylltrattar som står i rondellen och urinerar på varandra.

Måhända är det därför som vi på taxi kallar den för Uffes rondell...

torsdag 16 februari 2017

Det sjuka huset

Som vissa kanske vet har landstinget för några år sedan tagit  ett principbeslut att man inte ska sälja tobaksvaror på Sunderby sjukhus. Orsaken till detta tros vara för att man anser att det är onyttigt.

Detta är dock ganska jobbigt för de långväga gäster som är intagna och som kanske inte har någon som kan leverera dessa varor.

Men det är väl bara att sluta att röka då!

För mig var det inga större problem men för de flesta skapar detta oro och stress som förmodligen kan orsaka lika många dödsfall per år...

Det är dessutom oklart varför det endast är tobaksvaror som inte får säljas. Ska man ta onyttigheten som anledning borde man ju även sluta sälja godis och glass. Spel och dobbel skapar beroende och borde också förbjudas.

Och mat blir man ju fet av!

Dessutom hörde jag att man kan dö om man dricker för mycket mjölk.

Ja varför inte bara klappa igen hela skiten  för det kostar ju ändå bara en massa pengar.

Man kan faktiskt dö av att leva...

söndag 5 februari 2017

En liten fråga

Idag har det varit en sån där meningslös diskussion igen på FB. Nån (fjollträskare) hävdar att plättar heter pannkakor och så drar drevet igång.

Vi behöver inte diskutera sakfrågan. Som vanligt har fjollträskarna fel. Som vanligt så hävdar fjollträskarna med bestämdhet att de minsann har rätt och att fjollträsk minsann är bäst i hela universum.

Då har jag en fråga till er.

Varför bor ni då i Luleå om nu fjollträsk är så förbannat bra?

Ja givetvis för att de enda som har råd att bo där är miljonärer och uteliggare. (En uteliggare betalar som bekant inte hyra).

Eftersom ni själva med ert val av bostadsort tycks medge att hyrorna i fjollträsk är löjeväckande höga kan ni ju försöka övertala mig om dess förträfflighet.

Ni kan även försöka hävda att den om rödluvan är sann.

Jag köper inget av dessa argument  :)

torsdag 2 februari 2017

Det finns en dag för allt

Kanelbullens dag och fotsvettens dag.

Idag firas den Internationella våtmarksdagen som tydligen ska göra oss uppmärksamma på att det finns träsk och  träskmonster i världen. Oklart hur den firas men jag tänker mig att det är ju inte svårt att hitta träsktroll. De finns överallt...

Är det dom eller vi som ska bjuda på tårta. Eller är det dom som är vi och isåfall vem är jag?

Nu blev det rörigt värre men tanken på att man måste ha en dag för allt är ju lite korkat. Vore det inte bättre att uppmärksamma problemen varje dag istället för på just deras egen dag?

Förutom för kanelbullarna eller fettisdagen förstås för det hade inte varit nyttigt...

När jag gjorde min omfattande research inför detta inlägg frågade jag faktiskt en vaniljbulle vad hen tyckte om att kanelbullen har en dag och inte hen. Hen svarade inte men fick något tomt i blicken.

Förmodligen kommer hen att lämna in en skrivelse till regeringen så att även vaniljbullen kan få en dag. Liksom wienerbrödet och stångkorven...

För i landet mellanmjölk får man ju inte kränka någon...

Bäst man börjar träna om man ska kunna fira alla dessa dagar. Fast gymnasterna och gropgrävarna har väl också dom sina dagar så det kanske jämnar ut sig?

onsdag 1 februari 2017

Bläckfisken

En fot i näsan.

Ett finger i ögat.

Eller varför inte bli skallad i pungen?

Att vistas i samma säng som en bäbis med överskottsenergi är som att sova med en bläckfisk som letar efter sina bilnycklar.

Blir knappast många timmars sömn i natt och till råga på allt ska jag jobba om 4 timmar...

Nåväl. Sova får man göra i graven. :)

tisdag 31 januari 2017

64 rutor

Fick en fråga om varför inte Mummelbloggen någonsin tar upp ämnet schack.

Det kanske beror på att det är ett för utomstående ganska tråkigt och väldigt svartvitt ämne...

Jag har faktiskt spelat schack i 25 år nu, svårt att fatta att tiden har gått så fort, och ändå har jag inte lärt mig speciellt mycket :)

Å andra sidan har jag inte heller försökt speciellt hårt, har väl funnits viktigare saker att fokusera på kanske.

För några dagar sedan avslutades årets storturnering i Wijk Aan Zee i Holland som är den av årets tävlingar som alltid samlar det starkaste startfältet, så även i år.

Inför sista ronden låg amerikanske världstrean Wesley So i ledningen tätt före världsmästaren och världsettan Magnus Carlsen från Norge.

Förhoppningen fanns om att det skulle bli spännande men tyvärr så verkade So:s motståndare ha glömt bort att äta sina tankenötter till frukost för han spelade obegripligt dåligt för en spelare på den nivån och blev mer eller mindre krossad.

Man får givetvis gratulera herr So, men om man någonsin har funderat på huruvida det existerar uppgjorda matcher på elitnivå i schack så är det nu.

Den viktigaste turneringen för året avgjordes dock på Lerbäcken i lördags, i herr Reimhagens regi, där undertecknad lyckades dela segern efter att ha presterat både bra och uselt... :)

lördag 21 januari 2017

Dom sjunker allt djupare

Har varit inne på ämnet flera gånger tidigare men det tål att upprepas för fördumningen når ständigt nya höjder...

Nu senast har det börjat florera ett inlägg på FB som går ut på att man ska skriva en viss kod i kommentarsfältet som innehåller de tre sista siffrorna i ens mobilnummer och om man gör rätt (vilket typ hälften av alla klarar av) så får man fram "namnet" på sin telefon!

Och folk blir som besatta. Dessa inlägg lockar tusentals idioter. Den ena dummare än den andra...

Herregud vilken misär...

Varför i hela friden ska man bry sig om vad den jävla telefonjäveln heter??

Fast det är givetvis än mer tragiskt att hälften skriver fel trots att instruktionerna är mycket tydliga.

Innan jag ens skulle fundera på att bry mig...

Min telefon heter förmodligen Sengångar-Berra Teslasson för den är så jävla trött hela tiden och har alltid slut på energi...

tisdag 10 januari 2017

En småbarnsförälders dilemma

Det är inte alltid så enkelt att uppfostra en marodör till att bli en ansvarstagande vuxen.

Man vill ju matcha sina egna föräldrars insats, behålla det som var bra och förkasta det som var dåligt, och givetvis får man på öronen av samma föräldrar om man gör något annorlunda för dom vet ju givetvis bäst :)

Jag tror att ingen unge är den andra lik, så man får helt enkelt ta tag i problemen allt eftersom när de uppstår.

Man får inte skämma bort den med en massa grejer, men givetvis måste den ju ha nåt att sysselsätta sig med. De flesta bäbisar är dock precis lika nöjda om dom får en gammal petflaska fylld med vatten som dom är med en iPad av senaste modell, så då är det ganska enkelt att välja...

Helst ska man ju minimera skärmtiden, men idag är ju i princip allt man gör centrerat runt dumburk och platta, och det är ju oxå där det mesta man vill ha finns att tillgå men det bär mig starkt emot att ha en unge som är internetberoende före två års ålder.

Youtube är ett mycket bra verktyg att använda för att hitta bra saker, även om det mesta är skrot, så man får ju sålla friskt.

Moderna barnprogram (läs Babblarna) är i många fall totalt intelligensbefriade där det inte uttalas ett enda riktigt ord utan bara är en massa rappakalja. Alternativt är dom fulla med sexuella referenser och/eller politiska ställningstaganden. Tycker väl ändå att det är lite väl tidigt att börja indoktrinera bäbisar i läran om blommor och bin. Det lär dom nog komma underfund med i sinom tid iallafall...

Men tyvärr är det lite så det är i dagens samhälle, det gäller att vara först, störst, bäst, rikast och vackrast. Helst ska ungen gå före sex månaders ålder, och vissa är helt besatta av att tvinga den till det trots att ben och balans inte är färdigutvecklade, med resultatet att ungen ramlar och slår sig en miljard gånger i skallen, men det verkar sakna betydelse så länge man är först och kan skryta om det på Facebook...

Vi har valt en annorlunda approach, för oss spelar det ingen roll hur länge det tar, för nog kommer ungen att lära sig krypa, gå och knarka när den är redo, man behöver inte hålla på med en massa avancerade övningar och trams :)

torsdag 5 januari 2017

Plast är plast

Nuförtiden pratas det mycket om klimathot och hållbarhet.

Om att vi måste spara på jordens resurser till våra efterlevande, sortera vårt skräp, panta våra burkar och så vidare. Det är ju förstås en mycket god tanke men för att få maskineriet att fungera bör man kanske bygga in en lite högre intelligens i de förbannade tröga jävla pantmaskinerna som finns att tillgå i vårt land!

Vi var nyligen på en kortare resa till vårt grannland i öster, Rovaniemi närmare bestämt, för att träffa tomten och kolla in hans verkstad, som förövrigt är en turistfälla utan dess like, men det var inte det som det här inlägget skulle handla om, så jag får återkomma till detta ämne i senare inlägg...

När man är på bilresa tenderar man att samla på sig diverse pantburkar och flaskor från olika ställen längs vägen som man har stannat på för att pissa eller tanka. När man senare kommer hem och städar bilen slänger man ju alla burkar i en påse som man sedan tar med sig till affären för att panta.

Döm om min förvåning när minst hälften av alla burkar och flaskor blir ratade av den urkorkade maskinen från stenåldern bara för att de råkar härröra från Finland, och därför kan inte den urkorkade maskinen från stenåldern läsa EAN-koden. Även dom flaskor som råkar ha kommit i min älskade "marodörs" händer brukar vara omöjliga att panta då den har gnagit sönder halva etiketten med sina sylvassa spjutspetsar till tänder...

Detta är ju ett påtagligt problem för att alla burkar och flaskor som inte kan pantas hamnar i brännbart och eldas upp, med giftiga utsläpp som följd, eller hamnar på soptippen, trots att det är precis samma plast och/eller aluminium som dessutom i många fall har tillverkats i samma fabrik...

Jag förstår att det kanske kan bli problem med den ekonomiska biten om jag köper en flaska i Finland och sen kräver den svenska staten på pengar för att jag pantar den, men det är ju inte korvöret jag bryr mig om, kan gladeligen strunta i ersättningen bara den förbannade maskinen kunde förstå att det är samma plast och ta emot flaskjäveln ändå och bunta ihop den i samma hög som dom andra...

i Torneå/Haparanda och på alla andra ställen i världen där två städer ligger nära varandra på olika sidor om en öppen landsgräns måste ju detta vara ett mycket påtagligt bekymmer.

Förvisso finns det ju en viss potentiell risk att de andra ländernas pantmaskiner är betydligt mycket intelligentare än de svenska, vilket inte hade förvånat mig, för landet Sverige och dess ledning är ju som bekant inte de vassaste knivarna i lådan... :)